Med ångfartyg - 100 år till sjöss

Strindberg, Hasse Z och fru Lindberg. Visst var det havet och den vackra naturen som lockade konstnärer, författare, grosshandlare och fabrikörer att börja utforska skärgården i början av 1900-talet. Men varför skulle livet på landet vara mindre komfortabelt än det i stan? En ståndsmässig resa var ju halva nöjet!

101[1]

ClassicNorrskarInterior

Så kom det sig att vi började bygga våra båtar med tjusiga salonger och matsalar som väl kunde mäta sig med det eleganta Grand Hôtel. Maten ombord var förstklassig och servisen utmärkt. Men några spriträttigheter var det inte tal om, enligt lag och en bister skylt på väggen. Mot detta fann man dock bot, berättade Kar de Mumma som mindes sin far Hasse Z och hans vänner ombord på s/s Saltsjön: 

Grosshandlarna beställde in extra smörgåsbord och Hasse Z hade sin brännvinsplunta, väl förvarad av restauratrisen fru Lindberg i fartygets isskåp sedan många år tillbaka.

99[1]

ClassicNorrskarExterior

Med ångfartygen in i 2000-talet

Några av dessa ståtliga gamla ångfartyg går fortfarande i reguljär trafik. Fru Lindberg har naturligtvis slutat och ersatts av en ny duktig krögare, men allt annat gott som skärgården har att erbjuda finns kvar. Den goda laxen till exempel och stekt strömming med dillsmör. Och så Ångbåtsbiffen förstås. Den må vara ett nytt påfund, men icke desto mindre väldigt god och en klassiker på menyn. Nu för tiden kan du till och med få en iskyld nubbe till om du vill, alldeles lagligt.