Innan du reser med oss

Vi är glada att du vill resa med oss! När du ska resa med Waxholmsbolagets trafik finns några saker som är bra att tänka på. De har vi listat nedan.

IMG_2254 

Det första vi vill berätta är att Waxholmsbolagets trafik i skärgård och hamn är en del av Stockholms läns kollektivtrafik. Vi är helägda av Stockholms läns landsting och våra båtar går varje dag, året runt. Waxholmsbolaget fungerar alltså precis som SL fast till sjöss. Det går därför inte att boka platser eller biljetter hos oss. 

På många platser finns möjlighet att byta från kollektivtrafiken på land (SL-trafiken) till kollektivtrafiken på vatten. Därför kan du ibland behöva resa en bit med buss eller tåg innan du byter till våra båtar för att komma fram till ditt resmål. Förutom nyfikna besökare kör vi dom boende i skärgården till jobbet och skolan bland annat. Även post, morgontidningen och matvaror till skärgårdshandlarna kör vi ut. Vi transporterar även gods åt både privatpersoner och företag.

Linjekarta

Vår linjekartor hittar du via länken nedan. Se numren på linjerna för att få reda på i vilken tidtabell du hittar avgångs- och ankomsttider.

Turer som måste beställas

En del turer måste beställas i förväg. Det står i tidtabellen vilka de är. Har du missat att beställa din tur, kan du alltid ringa närmaste terminal och höra om det är någon annan som redan har beställt turen.

Strömkajen är vår hemmahamn

karta1_Stromkajen

Strömkajen vid Kungsträdgården i Stockholm är Waxholmsbolagets hemmahamn. Härifrån utgår de flesta av våra båtar ut mot skärgården under sommaren. På kajen finns en bemannad terminal där du kan få information och tips, kartor och broschyrer samt köpa våra resekort. Du tar dig till Strömkajen med tunnelbanans Blå linje till Kungsträdgården eller innerstadsbuss till hållplats Karl XII torg eller Nationalmuseum. 

Glöm inte semaforen

Längst ut på bryggorna i skärgården finns en rund fällbar skylt. Den kallas semafor och ska vara uppfälld i lodrätt läge när du väntar på båten. Det är en signal till personalen på båten att någon vill stiga på. När det är mörkt behöver du en ficklampa att blinka med mot båten, som annars har svårt att se dig.

Fartygen

Waxholmsbolagets båtar är stora och trygga. Det går att sitta både ute och inne, och de flesta har kafeteria ombord. Det finns alltid personal till hands att fråga eller be om hjälp. Till vissa lite mindre öar kör våra trafikentreprenörer med egna båtar. De kan vara lite mindre till storleken och kanske inte erbjuder uteplats eller kafeteria, men tryggheten tummar vi aldrig på. I vår linjetrafik har vi dessutom tre klassiska fartyg byggda under början av 1900-talet, två går på ånga och ett är ombyggt till motordrift. 

Vart är båten på väg?

När du ska kliva på båten kanske inte just ditt resmål står på den elektroniska skylten ombord. Det är för att fartygen går till många skärgårdsöar på en rutt. Ibland när flera fartyg kommer in samtidigt till en brygga kan det vara svårt att veta vilket man ska med. Du kan alltid fråga personalen ombord om du är osäker.

Stora öar har ofta flera bryggor

På en del öar finns flera bryggor som vi angör. De kan dessutom ligga på olika linjer. Ett exempel är ön Svartsö i mellersta skärgården, där Norra Svartsö brygga ligger på norra sidan av ön, medan Alsviks brygga ligger på öns södra sida och därför trafikeras av en annan linje. Var alltid uppmärksam när du läser tidtabellen så att du hamnar rätt på ön och ta gärna hjälp av våra linjekartor. Andra öar med flera bryggor är till exempel Grinda, Möja, Ljusterö, Utö och Blidö. 

Tillgänglighet

Våra moderna fartyg är rymliga, med handikapptoaletter och hjälpsam personal. De allra nyaste båtarna har hiss ombord. Det finns taktil skyltning med punktskrift ombord på många av våra båtar. 

Ledsagning

Du kan få ledsagning mellan Waxholmsbolagets båtar och SL-trafiken på sju bytespunkter i länet. Ledsagningen förbättrar tillgängligheten i kollektivtrafiken för dig som har behov av det. Ledsagningen är kostnadsfri.  

Stockholms innerstad

Strömkajen: mellan tunnelbanan Kungsträdgården och Waxholmsbolagets båtar vid Strömkajen, och omvänt

Övriga länet

 • Boda, Värmdö: 

  mellan Waxholmsbolagets båtar och bussar vid Boda brygga, och omvänt

 • Dalarö, Haninge: 

  mellan Waxholmsbolagets båtar och busshållplatsen vid Hotellbryggan, och omvänt

 • Gåshaga, Lidingö: 

  mellan Waxholmsbolagets båtar och Lidingöbanan vid Gåshaga brygga, och omvänt

 • Sollenkroka, Värmdö: 

  mellan Waxholmsbolagets båtar och busshållplatsen vid Sollenkroka brygga, och omvänt

 • Stavsnäs, Värmdö: 

  mellan Waxholmsbolagets båtar och busshållplatsen i Stavsnäs vinterhamn, och omvänt

 • Vaxholm: 

  mellan Waxholmsbolagets båtar och busshållplatsen i Vaxholm, och omvänt.

Beställ ledsagning minst en timme i förväg på telefonnummer 020 120 20 22. 

Ta med cykel

Du kan utan kostnad ta med dig cykeln på Waxholmsbolaget. Av säkerhetsskäl är det alltid i mån av plats. Personalen ombord avgör om det finns plats för din cykel. Tänk också på att det kan hända att du inte får plats med cykeln på tillbakavägen vid populära avgångar. På de flesta större öarna finns cykeluthyrning.

Waxholmsbolaget och SL

Waxholmsbolaget och SL-trafiken har olika biljettsystem men båda använder Access-kortet, det vill säga det kort som du laddar dina biljetter på. Det innebär att du kan ladda både dina biljetter från SL och från Waxholmsbolaget på samma kort. Under 2018 sker dessutom två försöksperioder där vissa SL-biljetter gäller i Waxholmsbolagets trafik. 

Perioderna när biljetterna gäller är:

 • 9 januari - 29 april
 • 3 september - 9 december

SL-biljetterna som omfattas av försöket är: 

 • 30-dagarsbiljett, Vuxen och Student, pensionär, ungdom
 • 90-dagarsbiljett, Vuxen och Student, pensionär, ungdom
 • Årsbiljett, Vuxen och Student, pensionär, ungdom

SL:s biljetter för skolungdomar under 20 år och periodbiljetter med kortare giltighetstid än 30 dagar ingår inte i försöket.

Information om Waxholmsbolagets biljetter & priser.

Nyheten om försöket med SL-biljetter i skärgården.

Mer information

Tidtabeller och aktuell information om skärgården finns att hämta på våra bemannade terminaler vid Strömkajen i Stockholm, Vaxholm och Stavsnäs på Värmdö. Dessutom är du alltid välkommen att ringa vår kundtjänst på telefon 08 600 10 00, alla dagar dygnet runt.

Se även: