Biljetter och priser i skärgårdstrafiken

Köp biljett ombord och betala med ditt bankkort (till exempel Visa/MasterCard), kontant eller med reskassan på Access-kortet. Viktigt att spara biljetten, för den måste du lämna till personalen när du kliver av båten.

Waxholmsbolagets trafik är en del av Stockholms läns kollektivtrafiknät. Precis som i övriga kollektivtrafiken kan du inte boka plats. Men är ni en grupp på fler än 10 personer är det bra om ni föranmäler er resa hos kundtjänst på 08 600 10 00 så ni kan vara säkra på att alla får plats.

Vissa SL-biljetter gäller på Waxholmsbolagets båtar på försök

Under tiden 9 januari till 29 april, samt 3 september till 9 december får den som har vissa typer av SL:s periodbiljetter resa på den i Waxholmsbolagets trafik. Periodbiljetterna gäller inte under sommarmånaderna (30 april till 2 september) då skärgårdstrafiken är som mest intensiv. 

Biljetter som ingår i försöket är: 

  • 30-dagarsbiljett, Vuxen och Student, pensionär, ungdom
  • 90-dagarbiljett, Vuxen och Student, pensionär, ungdom
  • Årsbiljett, Vuxen och Student, pensionär, ungdom

Biljetter för skolungdomar under 20 år och periodbiljetter med kortare giltighetstid än 30 dagar ingår inte i försöket. Movingobiljetter och kombinationsbiljett UL/SL omfattas inte heller.

SL:s förseningsersättning gäller inte för förseningar i sjötrafiken. 

Pensionär, student och ungdom (rabatterat pris)

Om du fyllt 7 år men inte 20 år eller fyller 20 under biljettens giltighetstid kan du köpa biljett i kategorin pensionär, student och ungdom. Denna kategori gäller också för dig som har fyllt 65 år, fyller 65 under biljettens giltighetstid eller om du kan visa upp intyg från Pensionsmyndigheten eller Försäkringskassan (fotolegitimation krävs).

Sedan 9 januari 2017 har biljetterna nya namn och studenter kan köpa sina biljetter utifrån nya taxan. Studentrabatt införs. Samma regler som i SL-trafiken gäller. För att uppfylla kraven för den nya rabatten behöver man studera minst 75 procent under en hel termin på universitetet, högskola, KomVux eller annan utbildning som är studiemedelsberättigad samt uppvisa studentlegitimation. Studentlegitimationen ska innehålla SL-symbolen för att vara giltig.

SL-reglerna för resor med barn gäller 

Under försöksperioden gäller samma regler för resor med barn även på Waxholmsbolaget, när du reser på en av de SL-biljetter som ingår i försöket. Det innebär till exempel att en resenär över 18 år får ta med upp till 6 barn som är 7-11 år på helgerna. För alla regler, läs på sl.se om barns resor och resor med barn.

Access-kort till periodbiljetter och reskassa

Waxholmsbolagets periodbiljetter och reskassa laddas till ett Access-kort. Kortet kostar 20 kronor. Du kan ha samma Access-kort till både SL- och Waxholmsbiljetter. Observera att SL-biljetter inte gäller för resa hos Waxholmsbolaget och vice versa. Läs mer om Access i skärgårdstrafiken via länken nedan.

Om du har en periodbiljett, eller betalar din resa med reskassan, måste du hämta ut en pappersbiljett i biljettautomaten ombord på båten. Den lämnar du sen till personalen när du kliver av båten.

Har du ett Access-kort? Registrera kortet här på Mitt SL och få förlustgaranti!

Enkelbiljetter

En enkelbiljett kostar mellan 47-140 kronor i kategorin vuxen och 35-92 kronor i kategorin pensionär, student och ungdom, beroende på hur långt du reser. Du köper biljett ombord och kan betala kontant, med de vanligaste bankkorten eller med reskassan på Access-kortet. Du kan köpa en enkel eller tur-och-retur-biljett. Returbiljetten är giltig i 90 dagar efter köp.

Rabatt på enkelbiljetter med reskassan

Reskassan är pengar du laddar till ett Access-kort. Om du använder reskassan får du rabatt när du köper Waxholmsbolagets enkelbiljetter. När du köpt biljetter för 750 kronor får du resa utan kostnad till ett värde av 250 kronor. Du kan köpa biljetter till flera personer med samma reskassa.

Du kan också använda reskassan för köp av SL:s enkelbiljetter. Dessa biljetter räknas dock inte in i de här 750 kronorna eftersom de redan är rabatterade.

Fyll på reskassan med valfri summa mellan 100 och 1000 kronor på båten, på terminalerna Strömkajen, Vaxholm och Stavsnäs, i en biljettautomat på T-bana eller pendeln, hos ett av SL:s försäljningsombud och på e-handeln på sl.se.

Enkelbiljetter gäller endast på Waxholmsbolagets båtar. Kliver du på en annan båt behöver du betala ny biljett för att resa med dem, till exempel Askungen och Cinderellabåtarna.

Periodbiljetter

Nedanstående periodbiljetter laddas på ett Access-kort och gäller endast för resa med Waxholmsbolagets båtar. Du kan köpa periodbiljetter på våra terminaler på Strömkajen, Vaxholm eller Stavsnäs, på SL Center, på utvalda turistbyråer i city och skärgården eller via e-handeln på sl.se (öppnar nytt fönster).

Det får plats 2 periodbiljetter och en reskassa på varje kort. Det betyder att du kan ha både en giltig periodbiljett för SL och en för Waxholmsbolaget samtidigt. För resa med periodbiljett gäller ett kort per person, till skillnad mot reskassan där du kan köpa en gruppbiljett och resa flera på samma kort.

Periodbiljett 5 dagar - båtluffarbiljett

Biljetten kostar 445 kronor för alla och gäller i fem dagar från första restillfället. Du måste starta biljetten inom ett år efter att biljetten laddats till kortet. Du startar den genom att lägga den mot en läsare i trafiken.

Periodbiljett 30 dagar

Biljetten kostar 790 kronor i kategorin vuxen och 520 kronor i kategorin pensionär, student och ungdom, och gäller i 30 dagar från första resan. Du måste starta biljetten inom 60 dagar efter att biljetten laddats på kortet genom att lägga den mot en läsare i trafiken. 

Ungdomsbiljett 6 månader 

Biljetten kostar 1360 kronor och kan bara användas av dig som fyllt 7 men inte 20 år då biljetten startas. Du måste starta biljetten inom 60 dagar efter att biljetten laddats på kortet genom att lägga den mot en läsare i trafiken. 

Periodbiljetten måste kunna uppvisas tillsammans med en pappersbiljett vid biljettkontroll.
Waxholmsbolagets periodbiljetter gäller inte längre när du reser med Cinderellabåtarna.

Färdtjänstkort

Du som har Stockholms läns färdtjänstkort reser gratis i Waxholmsbolagets trafik. En ledsagare får följa med utan kostnad.

Ökort för öbor

Waxholmsbolagets årsbiljett kallas ökortet och finns för dig som är skriven på en ö utan broförbindelse eller statlig färja till fastlandet inom Waxholmsbolagets trafikområde

Ökortet är ett personligt Access-kort med foto och du ska visa upp det varje gång du reser.

Innan du kan använda ditt ökort behöver du ladda det med en ökortsbiljett. En ökortsbiljett kostar 525 kronor per kalenderår.

Du kan ladda ditt ökort på någon av våra 3 terminaler, samt Nynäshamns turistbyrå, Norrtälje turistbyrå och Västerhaninge station. Du kan även ladda ökortet ombord på de flesta av våra fartyg.

Ansökan

Du kan ansöka om att få ett ökort direkt på webben. 

Ansök om ökort »

Borttappat ökort

Förlorar du ditt ökort ska du göra en förlustanmälan hos trafikförvaltningen. Det gör du genom att ringa till telefonnummer 08 686 16 00. Det går direkt till trafikförvaltningens växel. 

Ta med cykel

Du kan ta med cykel på båten i mån av plats. Personalen ombord avgör om den får plats. Ofta finns det cyklar att hyra på öarna. Att ta med cykel är gratis, men tänk på att du betalar för cykelkärra om du har en sådan.

Waxholmsbolaget ansvarar inte för eventuella skador. Transport av cykel sker på egen risk.