Resevillkor

För att alla ska kunna resa tillsammans i båttrafiken har vi regler man som resenär måste följa. Det är viktigt att visa hänsyn när man reser, så att alla ska kunna känna sig trygga ombord

Bagage

Det är alltid du själv som ansvarar för det du tar med dig på resan. Du har som resenär rätt att avgiftsfritt ta med handbagage upp till 30 kg ombord. Handbagaget ska vara i form av en väska, ryggsäck, kasse eller liknande. Allt annat bagage klassas som gods och ska förbokas.

Cykel

Du kan ta med cykel på din resa i skärgårdstrafiken i mån av plats, detta bedöms av personalen ombord vid resetillfället. Det avgiftsfritt att ta med cykel ombord. För cykelkärra betalar du 120 kr. 

Sällskapsdjur

Du får ta med dig mindre sällskapsdjur och hund ombord avgiftsfritt. Ombord finns särskilda områden där du måste sitta med ditt djur. Detta gäller inte ledarhund. Hund ska hållas kopplad ombord och mindre sällskapsdjur ska förvaras i väska eller bur.

Ordningsregler

  • Tänk på att det blir fullt ombord under högsäsong. Packa ditt bagage ordentligt och se till att inga vassa delar sticker ut. Försök i möjligaste mån att inte ha på dig ryggsäck ombord.
  • Medhavd alkohol får ej förtäras ombord på båtarna. De flesta av våra kafeterior ombord har utskänkningstillstånd.
  • Det är inte tillåtet att röka ombord eller ute på däck på båtarna.

Om du reser utan giltig biljett

Varje resenär har skyldighet att själv, direkt efter avgång, lösa biljett och kunna visa upp det för kontrollpersonal ombord under hela resan samt vid landstigning.

Du som inte har rätt biljett för din resa men åker ändå, måste betala en så kallad tilläggsavgift. Ibland kan missuppfattningar eller glömska ligga bakom den saknade biljetten, men du ansvarar själv för att du har en giltig biljett för din resa. 

Så här fungerar kontrollerna

  • Om du har åkt på en periodbiljett som inte gäller för rätt dag eller klockslag får du betala 800 kronor.
  • Om du har åkt på en falsk biljett får du betala 800 kronor, kortet eller biljetten behåller kontrollanten för utredning. Förfalskade kort och biljetter polisanmäls alltid.
  • Om du inte har någon biljett alls får du betala 800 kronor.
  • Betalar du tilläggsavgiften direkt vid kontrolltillfället får du en kontrollbiljett. Om inte, får du ett inbetalningskort och ett kontrollbevis.